lauantai 10. toukokuuta 2008

Jokikadun viimeisimmät käänteet

Tänään lauantaina 10.5. tulee kuluneeksi tasan kuukausi Kulttuurikeskus Jokikadun haltuunotosta, onnea kuukauden ikäiselle Jokikadulle!

Eilen 9.5.2008 Jokikadun tilanteessa tapahtui jälleen uusi käänne. Tilalaitos kutsui Titanikin kannatusyhdistyksen (siis ei edelleenkään Jokikadun kulttuurikeskuksen väkeä...) neuvottelemaan talon kohtalosta. Tilalaitos esitteli kohtuuttoman listan vaatimuksia ja vaati Titanikin kannatusyhdistystä allekirjoittamaan luomansa paperin, joka viis veisaa aiemmista neuvotteluista ja sovintoesityksistä. Kuten alta voi lukea, paperia ei tietenkään allekirjoitettu. Kulttuurikeskus Jokikadun väki tukee täysin Titanikin kannatusyhdistyksen päätöstä olla taipumatta Tilalaitoksen pompotukseen. Vaadimme, että Tilalaitos aloittaa neuvottelut meidän kanssamme, ja lakkaa vierittämästä vastuuta toimistamme kenenkään muun harteille. Olemme vastuuntuntoisia, aktiivisia ja kykeneviä ihmisiä, emmekä tahdo holhousta vaan reilut, yhdessä sovitut pelisäännöt.

Tällä hetkellä näyttää siltä, että tämä on liikaa vaadittu Tilalaitokselta, joka ensi viikolla aikoo "ryhtyä toimenpiteisiin" Jokikadun suhteen. Toivokaamme näiden "toimenpiteiden" olevan toimivan neuvotteluyhteyden luominen, sillä se on Jokikadun väen ensisijainen intressi. Jos näin ei kuitenkaan ole ja Tilalaitos kutsuu poliisin tekemään "likaisen työn", voitte olla varmoja ettemme luovu taistelusta tässä vaiheessa. Jokikadun kulttuurikeskus on ja pysyy, sitä eivät virkamiespäätökset muuta mihinkään.

Olemme valmiita ja halukkaita neuvottelemaan Tilalaitoksen kanssa. Nyt Tilalaitoksen on tehtävä päätös, tekeekö se Jokikadusta itselleen ongelman vai ryhtyykö joku Turussa vihdoin antamaan elintilaa kulttuurille. Me olemme valmiit taisteluun emmekä pelkää sitä, tehtäköön tämä selväksi, muttemme ryhdy siihen kuin pakkotilanteessa. The game is on.

__________________________________________________________________

Julkilausuma
09.05.2008 - 18:10
Titanikin kannatusyhdistys on tänään 9.5.2008 antanut julkilausuman:

HYVÄT NAAPURIMME
- JOKIKADUN KULTTUURIKESKUS
JA TURKU ALAKULTTUURI PÄÄKAUPUNKI 2011 HANKE

Titanikin kannatusyhdistyksen edustajat ovat tänään perjantaina 9.5.2008 olleet neuvottelemassa Tilalaitoksella Jokikadun kultuurikeskuksen tulevaisuudesta ja toiminnasta.

Jokikadulla työskentelevät taiteilijat ja Titanikin kannatusyhdistys heidän edustajanaan ovat tyytyväisiä ja iloisia kulttuurikeskuksen olemassaolosta ja toivomme sen jatkavan toimintaansa naapurissamme.
Tähän vedoten Tilalaitos ehdotti että vuokraamme autokorjaamon tilat käyttöömme varasto- ja työtiloiksi. Vuokrasopimuksen myötä vastuu tiloista siirtyy Tilalaitokselta meille. Olemme neuvotelleet tästä ehdotuksesta Tilalaitoksen kanssa viimeiset kaksi viikkoa, tavoitteena löytää ratkaisu joka auttaa ja tukee Jokikadun kulttuurikeskuksen toimintaa.

Tilalaitoksen tarjoamassa vuokrasopimuksessa oli seuraavat reunaehdot:
1) tiloissa ei saa järjestää julkisia kokoontumisia tai yleisötilaisuuksia
2) kaupungin asettamia sähkönkäytön rajoituksia ja määryksiä ei saa rikkoa
3) rakennuksen julksivuun ja ulkoseinille ei saa ripustaa banderolleja eikä julisteita
4) autokorjaamon yläpuolisiin tiloihin ei saa mennä ja portaat sinne on poistettava välittömästi
5) sopimuksen allekirjoittamalla myönnämme että päästimme valtaajat Jokikadun tiloihin huhtikuussa ja vastuu tapahtuneesta on meidän

Titanikin kannatusyhdistys pitää reunaehtoja kohtuuttomina ja älyttöminä. Ehdot pitävät sisällään ettei Jokikadun kulttuurikeskus voi jatkaa tiloissa ja meidän tehtävänämme on hoitaa "likainen työ".
Emme halua olla Tilalaitoksen ovi- emmekä vartiointimies, se rooli ei sovi meille.
Emme myöskään halua anastaa itsellemme kunniaa jota emme ole ansainneet: Jokikadun tyhjien tilojen käyttöönotto osoittaa kunnioitettavaa kansalaisrohkeutta. Meille tämä kunnia ei kuulu.

Tilalaitoksen ehdotuksen hävyttömyys ei meitä hammästytä: olemme olleet läheisissä tekemisissä Tilalaitoksen ja sen virkamiesten kanssa viimeiset kaksi vuotta.

Olemme pahoillamme tapahtuneesta.
Olisimme halunneet antaa toisenlaisen lahjan Jokikadun kulttuurikeskuksen ensimmäisen kuukauden merkkipäiväksi.

Titanikin kannatusyhdistys - Kelluke

Sous les pavés, la plage!
Soyez réalistes, demandez l'impossible!
On ne revendiquera rien, on ne demandera rien. On prendra, on occupera.

Jokaisen asvaltin alla on hiekkaranta
Olkaa realisteja – vaatikaa mahdottomia
Me emme pyydä, me emme vaadi, me otamme, valtaamme
Pariisi- toukokuu 1968

Ei kommentteja: